Olet täällä

Rakettiharrastuksen määräykset muuttuvat

EU-määräysten voimaantulo sekä nykyisen moottorivalmistajan, saksalaisen Weco Pyron ilmoitus lopettaa rakettimoottoreiden valmistus aiheuttavat muutoksia rakettiharrastukseen Suomessa.

Rakettimoottoreita maahantuovan Finn Remoten varastossa on yhä runsaasti Weco Pyron rakettimoottoreita. Näitä koskeva TUKESin määräys on voimassa 2017 asti, ja näiden myynti jatkuu normaalisti kunnes varastot ovat loppu. Näiden rakettimoottoreiden osalta määräykset ja vaatimukset säilyvät ennallaan (18v ikä, kurssi ja seuran jäsenyys).

Weco Pyron tuotteiden tilalle on tulossa vastikään rakettimoottorien valmistuksen aloittaneen Kliman valmistamia rakettimoottoreita. Ne vastaavat enimmäkseen nykyisiä Wecon moottoreita, mutta ovat joiltain osin laadukkaampia ja tehokkaampia. Moottoreita valmistetaan myös laajemmalla määrällä eri viiveitä kuin Wecon moottoreita.

Kliman rakettimoottoreilla on eurooppalainen CE-hyväksyntä. Hyväksynnän myötä ne eivät enää ole vanhan kansallisen TUKESin määräyksen piirissä. Räjähdysainelainsäädäntö asettaa edelleen 18v ikärajan, mutta määräykset eivät näiden moottorien kohdalla enää edellytä mitään tiettyä kurssia tai seuran jäsenyyttä. TUKES pitää kuitenkin erittäin toivottavana, että moottoreita luovutetaan vain henkilöille, joilla on riittävä tietämys niiden käytöstä.

Näiden muutosten myötä rakettikortti muuttuu vuosittain uusittavasta lupakirjasta toistaiseksi voimassa olevaksi osoitukseksi rakettikurssin suorittamisesta. Moottoreiden maahantuoja Finn Remote tulee edelleen edellyttämään rakettikorttia myös CE-hyväksyttyjen moottoreiden ostajilta, ja seuran järjestämissä lennätyksissä edellytämme lennättäjiltä rakettikorttia sekä jäsenyyttä jossain rakettiseurassa. Uudet kortit postitetaan kurssin suorittaneille SATSin jäsenille kevään aikana jäsenmaksujen laskutuksen jälkeen. Polluxin kortit uusitaan syksyllä.

Räjähdysainelainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa ja se tulee mahdollisesti vaikuttamaan myös rakettiharrastukseen. TUKES kuitenkin suhtautuu positiivisesti harrastukseen, joten suuria muutoksia ei ole odotettavissa. SATS pyrkii olemaan aktiivinen ja vaikuttamaan lainsäädännön valmisteluvaiheessa edistääkseen rakettiharrastuksen mahdollisuuksia Suomessa. Tavoitteena on myös saada lisää CE-hyväksyttyjä rakettimoottoreita myyntiin Suomeen.

Lisätietoja voi kysyä rakettivastaavalta (timo piste toivanen ät iki piste fi) tai Rakettiforumilla http://pollux.ayy.fi/rakettiforum/

Tags: