The Moon Gallery

Lokakuussa 2019 osallistuin IAC konferenssiin Washingtonissa SATSin edustajana. Liityin SATSiin vuonna 2017, avaruuden tutkimuksesta kiinnostuneena taiteilijana. Näin ollen ei ollut yllätys, että päädyin osallistumaan ITACCUS -komitean kokoukseen ja johon lopulta liityin jäseneksi SATSin edustajana.

ITACCUS on lyhenne International Technical Committee on the Cultural Utilisation of Space’lle (Kansainvälinen tekninen komitea avaruuden kulttuuriseen hyödyntämiseen, osa International Astronautical Federationia). ITACCUS keskittyy siihen osaan elämästä avaruudessa, joka usein unohdetaan, mutta joka on keskeistä, kun avaruuden asuttamisesta suunnitellaan tosissaan niin kuin valtiot ja monet yrityksetkin nykyään tekevät. Astronautit tarvitsevat kulttuuria, jotain mielekästä tekemistä asuttaessaan avaruutta. Sillä, jos ihmiset asuttavat Marsin tulevaisuudessa, he tulevat tarvitsemaan ja rakentamaan omanlaisensa kulttuurin siellä. Mitä avaruuskulttuuri on, millaisissa asumukissa he asuvat, mitä he voivat tehdä omalla ajalla on se mitä ITACCUS pohtii.

IAF-komitean jäsenet toimivat 3 vuotta, jonka jälkeen he voivat osallistua kokouksiin, mutta eivät saa äänestää enää. Ollessani nämä 3 seuraavaa vuotta SATSin edustaja ITACCUS’ssa aion kirjoittaa Avaruusluotaimeen komitean aktiviteeteista ja olla siltana SATSin ja ITACCUS’in välillä.

Ensimmäisessä tekstissä haastattelen Moon galleryn kuraattoreita heidän projektistaan. Gallerian ydinjoukkoon kuuluvat taidekuraattorit – Anna Sitnikova & Elizaveta Glukhova ja prof. Bernard Foing (ESA ESTEC: n vanhempi tutkija, ILEWG: n teknologi ja tutkimusmatkailija ja johtaja). Vastaukset ovat tiimin yhteisiä.

Mikä on Moon Gallery (Kuugalleria)?

Image


Moon Gallery on kansainvälinen yhteistyö ja galleria ideoista, jotka kannattaa lähettää kuuhun. Moon Gallery aikoo viedä 100  1cm3 -kokoista taideteosta (teoksia, jotka sisältävät niin taidetta kuin tiedettä) kuuhun kompakteina 10 x 10 x 1 cm -levyinä kuunlaskurin ulkopintaan kiinnitettyinä jo vuonna 2022. Tässä petrimaljan kaltaisessa galleriassa kehitämme kulttuuria tulevalle planeettojen väliselle yhteiskunnalle. Mitä ideoita haluamme edistää tulevaisuudessa? Mitä ideoita haluamme jättää taakse?

Mikä on kuutaide? Onko se erilaista kuin maataide?

Taidetta on vaikea määritellä, olipa se sitten maasta tai kuusta. Taidetta esiintyy monissa muodoissa, mutta se herää eloon vasta ollessaan yhteydessä ja vuoropuhelussa yleisön kanssa. Maan asukkaina voimme kokea suoraan maan luonnolliset ja keinotekoiset maailmat, mukaan lukien taiteet. Kuu on aina ollut taiteen tekijöiden kohde, joka majakkana on ohjannut tietä valtavassa ulkoavaruudessa, se tarjoaa kollektiivisen pohdintahetken ihmiskunnan suhteesta maailmankaikkeuteen. Kuusta viitekohtana avaruudelle, ajalle ja kulttuurille tuli myös ensisijainen kohde ulkoavaruuden tieteelliselle tutkinnalle, löytämiselle, kolonisaatiolle ja asuttamiselle. Jos päädymme kuuhun, suora kokemus kuuympäristöstä on lähes mahdoton tai ainakaan se ei voi kestää kovin kauan. Ihmisten läsnäolo kuussa on mahdollista vain elämää ylläpitävien teknologioiden välityksellä. Tämä tosiasia, että kuu voidaan kokea vain välillisesti, tekee mahdolliseksi luoda kokonaisvaltaisia taideteoksia, joissa jokainen rajapinta teoksen kohtaamisen välillä on keinotekoisesti hallittu ja orkestroitu. Kuu on taiteelle äärimmäinen paikka, jossa jokaisen esineen esillepano on huolella lavastettu. Itse kuu on tietyssä mielessä kuin galleria, jossa et voi koskettaa taidetta, samalla kun saat välittömiä taiteellisia kokemuksia.

Millaisia ​​hankkeita etsit? Voisitko antaa yhden tai kaksi esimerkkiä valitsemistasi projekteista?

Toivotamme tervetulleiksi projekteja ja esineitä, jotka ovat kuun ja tutkimusmatkojen innoittamia. Yksi avaruustutkimuksen suurimmista haasteista on suurten ideoiden ja resurssien välinen ero. Pyydämme osallistujia ajattelemaan suuria, mutta pieniä. Jokaisen idean on mahduttava vain 1 kuutiosenttimetriin. Kysymykseen vastaamiseksi kannustamme voimakkaasti monitieteelliseen yhteistyöhön: tekniikan, tieteen ja taiteen yhdistämiseen.
Kääpiöteokset toimivat uuden kulttuurin siemeninä, jotka on suunniteltu tekemään kuusta asuttavampi paikka. Jokainen teos on osa tätä isompaa taiteellista projektia ja kehittyvää Moon gallerya.

Petrichor – Lisa van Casandin

Sateen aikana ilmaa läpäisee maanläheinen haju, joka tunnetaan nimellä ”petrichor”. Haju tulee kellertävästä öljystä, joka on juuttunut kiviin ja maaperään. Sateen liottaessa kuivaa maata kasvitieteelliset molekyylit vapautuvat, haihtuvat eteeriset öljyt nousevat pintaan ja tuuli kuljettaa niitä maanpinnan yli.

Tämä maahajuvesi on luotu bakteerien, kemiallisten yhdisteiden ja luonnonilmiöiden sinfoniasta. Nämä hajua aiheuttavat elementit ovat olemassa kaikilla mantereilla, ja ihmisen nenämme ovat kehittyneet erittäin herkiksi tälle hajulle.

Hajuvesi, joka on lukittu kullanväriseen ampulliin, toimii muistina planeettamme elämästä. Muistutus kodista. Se voidaan napsauttaa auki kerran kuljettaaksesi sinut takaisin maahan sekunnissa.

Image

Adsum – Eduardo Kac

Taiteen tuominen kuuhun on tuoda vähän elämää turmeltumattomaan ympäristöön, laajentaa ihmisen kulttuuria lähimpään taivaankappaleeseemme. Ehdotus Moon Galleryyn on kuutioakryylinen veistos, jonka sisälle kirjaimet on kaiverrettava laserilla. Kirjaimet kaiverretaan laserilla toinen toisensa eteen, jolloin muodostuu paikallinen runo kiinteän akryylikuution sisäpuolelle.

Tämä paikallinen runo, nimeltään “Adsum” (”Olen läsnä” latinaksi), ilmaisee mahdollisen noosfäärin esiintymisen (ihmisen kognition syntyminen, kolmas maan kehitysvaiheista, geosfäärin (eloton materia) ja biosfäärin (biologinen elämä) jälkeen) kuussa, tulevaisuuden kuukylän perustamisen seurauksena. Tämän visuaalisen runon luomiseksi on kehitetty uusi kirjasintyyppi. Teos on aina mahdollista lukea joko NoOS tai SOoN kolmiulotteisena. Lisäksi kirjaimien muotoilu ja alueellinen järjestely tuottavat myös puhtaasti visuaalisen kokemuksen:  siirtymisen tiimalasista (edustaa ihmisen aikakokemusta) äärettömyyteen (edustaa kosmista aikaa). Tavoitteena on tarjota rauhallinen ja mietiskelevä kokemus, jonka kautta tämä veistos parantaa kuukylän asukkaiden hyvinvointia.

Milloin Moon Gallery menee kuuhun? Kuinka se pääsee sinne?


Moon Galleryn teokset asennetaan kuunlaskurin ulkopintaan ja laskeutumisen jälkeen ne jäävät kuun pinnalle. Teknisestä näkökulmasta katsottuna Moon Gallery on passiivinen hyötykuorma, ja se toimitetaan kuuhun muun hyötykuorman ja kokeiden joukossa, joka on integroitu laskurin pintaan. Sen on tarkoitus laukaista matkaan vuoden 2022 lopulla.

Meillä on edessämme joukko teknisiä tehtäviä, joiden parissa tällä hetkellä työskentelemme, kuten:
• Moon Galleryn lentoversion suunnittelu, mukaan lukien kuulaskuriin liitännän suunnittelu, joista tärkeimpänä suunnitteluvaatimuksena on, että teokset sisältävän levyn on oltava turvallinen ja vakaa ympäristö taideteosten säilyttämiseksi, sekä ne on kyettävä toimittamaan turvallisesti ja ilmatiiviisti kuuhun
• kestävien, kevyiden materiaalien valinta teosruudukon tuottamiseksi;
• käyttötestit ja suunnittelun optimointi.

Image

Lisätietoa Moon Gallerysta osoitteessa: http://www.moongallery.eu/