Categories
Uncategorized

Rakettikurssi tulee, oletko valmis?

Suomen Avaruustutkimusseura järjestää pienoisrakettien peruskurssin nyt keväällä 2024. Kurssilla opitaan perusasiat lentävien pienoisrakettien rakentamisesta, niiden turvallisesta lennätyksestä sekä harrastukseen liittyvistä määräyksistä. 

Ilmoittaudu 15.4 mennessä sähköpostitse osoitteeseen rakettikurssi@gmail.com. Lisätietoa: https://www.sats-saff.fi/rakettikurssi/

Categories
Uncategorized

Rakettikurssi
laukaistaan
pian!

Suomen Avaruustutkimusseura järjestää pienoisrakettien peruskurssin toukokuun alussa. Kurssilla opitaan perusasiat lentävien pienoisrakettien rakentamisesta, niiden turvallisesta lennätyksestä sekä harrastukseen liittyvistä määräyksistä. 

Kurssi koostuu neljästä osasta, etäyhteydellä pidettävästä teorialuennosta, kokeesta, oman raketin rakentamisesta sekä sen lennättämisestä.

Teorialuento pidetään maanantaina 8.5. kello 18 alkaen. Raketin rakentelun voi aloittaa ohjatusti keskiviikkona 10.5. Kello 18 alkaen Helsingin Hacklabin tiloissa Pitäjänmäellä ja sitä voi jatkaa kerran kuussa järjestettävien kerhoiltojen yhteydessä, joista seuraava on 22.5. Koelennätys suoritetaan seuran lennätysalueella Espoossa Ämmässuon kaatopaikan lähellä ja lennätystilaisuuksia pyritään järjestämään sään salliessa vähintään kerran kuussa. Teoriaosuuden kokeen voi tehdä rakentelujen yhteydessä tai viimeistään ennen koelennätystä.

Kurssin teoriaosuus on seuran jäsenille ilmainen ja kurssin yhteydessä liittyville kuluvan vuoden jäsenmaksu on 14 euroa. Kurssiraketin voi rakentaa itse hankkimastaan rakennussarjasta tai halutessaan omista materiaaleista. Tarjoamme kurssilaisille yksinkertaisen raketin osat sekä koelennon moottorin sytyttimineen 10 eurolla.

Rakettien lennätys ei tällä hetkellä ole luvanvaraista toimintaa, mutta harrastajan tulee tietää toimintaan liittyvät määräykset, rajoitukset ja velvollisuudet. Kurssin suoritettuasi voit toimia itsenäisenä lennättäjänä seuran lennätystapahtumissa sekä tiedät miten toimia jos haluat lennättää raketteja muualla. Kurssin jälkeen on mahdollista suorittaa myös Suomen Ilmailuliiton organisoima SIL16 lupa, joka antaa lisäoikeuksia mm. lennätyskorkeuden suhteen.

Teorialuento nauhoitetaan ja se on mahdollista katsoa myös myöhemmin, mutta suosittelemme osallistumaan etäluentoon jolloin epäselvistä asioista voi kysyä heti. 


Ilmoittaudu sähköpostitse osoitteeseen rakettikurssi@gmail.com perjantaihin 5.5. Mennessä ja kerro samalla oletko jo seuran jäsen, osallistutko etäluentoon ja 10.5. Rakenteluiltaan.

Categories
Uutiset

Syyskokous

SATS:n sääntömääräinen syyskokous järjestetään torstaina 3.11.2020 klo 18 alkaen Hacklabilla kasvokkain ja Yritämme järjestää etäosallistumismahdollisuuden kokoukseen Zoomin tai vastaavan avulla.

Hacklabin käyntiosoite on Takkatie 18, 00370 Helsinki, käynti talon takana. Parkkitilaa on hyvin rajallisesti

Syyskokouksen sääntömääräisinä asioina käsitellään ensi vuoden toimintasuunnitelma, talousarvio, jäsenmaksujen suuruus, johtokunnan jäsenten valinta erovuoroisten tilalle, sekä johtokunnan puheenjohtajan, kahden toiminnantarkastajan ja heidän varahenkilöiden valinta.

Seurassa ja seuralle on tapahtunut paljon vuoden 2022 aikana. Ennen kokousta 18:00 alkaen pidämme esitelmän huhtikuussa Vaasassa järjestetystä ESERO CanSat 2022 kilpailusta, jossa opiskelijoiden rakentamia “satelliitteja” lennätettiin raketeilla noin puolen kilometrin korkeuteen. Seura toimitti kilpailuun raketit ja toimi laukaisuoperaattorina. Luvassa on hienoja kuvia, upeita videoita ja uskomattomia tarinoita.

Varsinainen syyskokous alkaa esitelmän jälkeen noin 19:00.

Categories
Uutiset

Rakettien rakenteluilta

Onko raketin rakennussarja jäänyt pölyttymään nurkkiin? Menikö raketti rikki ja haluat apua sen korjaamiseen? Tarvitsetko ideoita uuteen rakettiprojektiin? Haluatko tunata rakettisi lentämään korkeammalle tai ainakin näyttämään siltä?

Aloitetaan koronan takia tauolla olleet kerhoillat vihdoin uudelleen maanantaina 24.10. kello 18 Helsinki Hacklabin tiloissa Pitäjänmäellä. Järjestämme paikalle työkaluja, liimoja sekä jonkin verran rakennusmateriaaleja. Labille voi myös tulla muuten vaan jutustelemaan.

Saapumisohjeet: https://helsinki.hacklab.fi/tila/yhteystiedot/

Categories
Lennätys

Toukokuun lennätyspäivä

Toukokuun lennätys on suunnitteilla sunnuntaiksi 15.5 kello 13 alkaen.

Sääennuste on seilannut edestakaisin ja välillä tarjolla oli myös metsäpalovaroitusta, mutta tällä hetkellä sunnuntain sää näyttää kelvolliselta.

Saapumisohjeet löytyvät täältä: https://pollux.ayy.fi/rakettiforum/viewtopic.php?f=12&t=1672

Categories
Uncategorized

Rakettikurssi

Poikkeuksellisen kysynnän vuoksi olemme sulkeneet jonotuslistan kevään 2022 rakettikurssille. Jo ilmoittautuneet ovat saaneet sähköpostin kurssin järjestämisestä. Avaamme pian uuden ilmoittautumislistan niille, jotka eivät ehtineet ajoissa.

Categories
Uncategorized

Suomen Avaruustutkimusseura mukana järjestämässä CanSat-kilpailua

CanSat-kilpailu on yläkoululaisille ja toiseen asteen oppilaille tarkoitettu kilpailu, jossa joukkueet rakentavat juomatölkin kokoisen kotelon, joka lähetetään ilmaan keräämään tutkimuksellista aineistoa. Nykyään saatavilla oleva tekniikka on edullista ja helposti saatavaa, joten avaruustutkimuksen tekeminen on mahdollista kouluissa.

Cansat on European Space Agencyn ESA:n alaisuudessa toimivan toimielimen ESERO:n (European Space education Resource Office) johtama kouluille tarkoitettu hands-on projekti, jossa opitaan tieteellisen tutkimuksen tekemistä, harjoitellaan kädentaitoja, sekä laaditaan ohjelma Arduino-mikrokontrolleriin, sekä tehdään yhteistyötä vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Categories
Uncategorized

Tammikuun lennätyspäivä

Tammikuun lennätys on vuorossa ensi sunnuntaina 9.1. Pientä lumisadetta näyttäisi olevan luvassa, mutta eiköhän sellaisen kanssa pärjätä. Muutenhan sää näyttää hyvältä, pikkupakkasta ja melko tyyntä.

 Ilmoitellaan lähempänä jos tilanne muuttuu ja lennätys pitää perua, mutta jollei muuta kuulu, tavataan mäellä! Hämärä tulee jo aikaisin, joten aloitetaan kello 12. Toki mukaan voi liittyä myöhemminkin.

Saapumisohjeet löytyvät täältä: https://pollux.ayy.fi/rakettiforum/viewtopic.php?f=12&t=1672

Categories
Avaruusluotain

2021 Avaruusluotain 1-2

Vuoden 2021 Avaruusluotain 1-2 on nyt julkaistu verkkosivustollamme

Sivustomme on uusi ja tarjosi mahdollisuuden kokeilla uutta julkaisukanavaa ja päätimme tarjota avaruusaiheisia artikkeleita karkoittamaan Covid-19 tuomaa  ankeutta.

Categories
Uncategorized

Matti Lepomäki on valittu uudeksi seuran puheenjohtajaksi

Suomen avaruustutkimusseuran vuotuisessa kokouksessa, Matti Lepomäki on valittu uudeksi seuran puheenjohtajaksi.

Hallituksen muodostaa Matti Lepomäki (puheenjohtaja), Vesa Heilala (varapuheenjohtaja), Antti Soini (rahastonhoitaja), Mika Järvenpää, Ari Kivimäki, Axel Straschnoy ja varajäsen Timo Toivanen. Seuran julkaisun, Avaruusluotaimen, kehittäminen ja uusien jäsenien rekrytointi ovat haasteita vuodelle 2021.