Vesiraketit

Vesiraketti (engl. water rocket) on veden ja paineilman avulla lentävä raketti.  Se on helppo ja hauska tapa rakennella ja lennättää omia raketteja, eikä se vaadi mitään lupia.

Tyypillisesti vesiraketin runkona käytetään 0,5 – 2 litran limsapulloa.  Pullon kaulaan kiinnitetään siivekkeet lennon vakauttamiseksi, se täytetään osittain vedellä, ja sen sisälle pumpataan paineilmaa.  Kun raketti päästetään lentoon, paineilma pakottaa veden ulos kovalla paineella, lennättäen raketin taivaalle.

Yksinkertaisimmissa laukaisumekanismeissa pullo kiinnitetään pumppausletkuun yksinkertaisesti puristamalla.  Tällöin kun paine pullossa kasvaa riittävästi, raketti ampuu lentoon itsestään.  Kehittyneemmissä mekanismeissa pullo pidetään paikallaan pumppauksen aikana ja vapautetaan erikseen.  Alla on ohje laukaisujärjestelmän rakentamiseksi puutarhatarvikkeista.  Vesirakettien laukaisujärjestelmiä on saatavana myös kaupallisesti.

Vesiraketteteista voi rakentaa myös vaiheistettuja tai rinnakkaisia raketteja.  Maailmanennätys vesiraketin lentokorkeudessa on 623 metriä vuodelta 2007.  Korkealle lentäviin vesiraketteihin kannattaakin rakentaa laskeutumisjärjestelmä.  Netistä löytää paljon tietoa aiheesta hakusanalla “water rocket”.

Ohjeet vesirakettien rakentamiseksi:

Laukaisulaitteistoon tarvitset puutarhaletkun pikaliittimen, painetta kestävää letkua, pyörän pumpun, pumppuun sopivan venttiilin tai liittimen, narua, jonkinlaisen telineen sekä epoksiliimaa. Pikaliitin pitää raketin paikallaan ja mahdollistaa sen irroittamisen nopeasti.

Kiinnitä letkun toiseen päähän pikaliittimen lukitusosa ja toiseen päähän venttiili, joka sopii pyörän pumppuun. Kiinnitä pikaliitinpää tukevaan jalustaan. Kiinnitä naru pikalukitusmekanismiin, ja pujota se telineestä alakautta niin, että voit narua vetämällä avata pikalukituksen etäältä.

Tee limonadipullon korkkiin reikä ja liimaa se tukevasti pikaliittimen toiseen osaan. Tästä tulee vaihdettava suutin, jonka voi ruuvata kiinni rakettiin. Pikaliittimen tulee olla niin iso että pullon korkki mahtuu sen sisään.

Raketiksi käytä 0,5 – 2 litran limonadipulloa, ja teippaa tai liimaa pullon kaulaan kolme tai neljä suurehkoa siivekettä, jotka vakauttavat raketin lennon. Voit halutessasi tehdä pullon pohjaan kärkikartion pahvista tai toisesta pullosta.

Laukaistaessa täytä pullo noin kolmanneksen verran vedellä, ruuvaa suutin kiinni pulloon, käännä pullo ylösalaisin ja kiinnitä pikaliittimeen. Pumppaa etäältä pulloon 1–3 barin paine, ja laukaise raketti vetämällä narusta.  Ammu jokainen uusi raketti ensin pienellä paineella.

Muista että kaikki liitokset täytyy tehdä ilmatiiviiksi! Varo laskeutuvaa rakettia!