2021/1-2
Sisältö
Vignettes from the Early SAF Years 1959 – 1965
It was a wintry Helsinki night in 1959, with an approving beep from Sputnik passing overhead – when four high-school buddies got together and founded a rocket club they named…
Pääkirjoitus
Matti Lepomäki Vuosi 2021 alkoi hyvin haastavasti Avaruusluotaimen osalta. Toimitusta varjostaa vuosi 2020, jonka Covid-19 vei mennessään. Lehtemme on harrastelijavoimin koottu ja ihmisillä oli runsaasti asioita hoidettavana, kun elämä etsi…
Puheenjohtajalta
Jäsenistölle tervehdys uudelta puheenjohtajalta! Vanha puheenjohtajamme Mika Jalava astui sivuun, pitkän ja kunniakkaan kauden päätteeksi. Hänen manttelinperijäksi valikoidun minä, Matti Lepomäki, nelikymppinen sähkövoimainsinööri joka on puuhaillut seuran rakettipuolella muutaman vuoden-…
Lyhyesti Kiertoradoista
Alkusanat Otetaan muutama peruste heti alkuunsa. Avaruuteen on helppo päästä. Siellä pysyminen on vaikeaa.Kiertoradalle pääsyyn on mentävä suurella nopeudella sivusuunnassaKiertoratamuutoksissa mielekäs yksikkö on joko km/s tai m/s. Ap(sis) on termi joka…
Kun avaruus ei riitä
Aamuyöllä 30.1.2020 Maan kiertoradalla oli poikkeuksellinen läheltä piti -tilanne. Kaksi vanhaa satelliittia, avaruusteleskooppi IRAS ja tiedustelusatelliitti GGSE-4, ohittivat toisensa vain kymmenien metrien etäisyydeltä. Satelliittien nopeus toisiinsa nähden oli 14,7 km/s,…
Kiertoradan kummituslaivat – kuinka avaruusromu poistetaan
Maan lähiavaruudessa on eri kiertoradoilla yli 30.000 yli kymmen sentin kokoista avaruusromun kappaletta. Avaruusromu aiheuttaa uhkaa toimiville satelliiteille ja avaruusasemille, koska kappaleiden suuresta suhteellisesta nopeudesta johtuen törmäysenergiat ovat valtavia ja…
Kaatopaikka taivaalla
Ongelman luonne ja laajuus Ihmiskunta on onnistunut monin tavoin vahingoittamaan omaa hyvinvointiaan ja taloudellista menestystään sotkemalla elin- ja toimintaympäristönsä. Edes Maan lähiavaruus ei ole säästynyt taipumukseltamme tuottaa jatkuvasti uutta, mutta…
The Moon Gallery
Lokakuussa 2019 osallistuin IAC konferenssiin Washingtonissa SATSin edustajana. Liityin SATSiin vuonna 2017, avaruuden tutkimuksesta kiinnostuneena taiteilijana. Näin ollen ei ollut yllätys, että päädyin osallistumaan ITACCUS -komitean kokoukseen ja johon lopulta…
Human-Centred Design for Space
This article continues my series of articles on the International Astronautical Federation’s Committee for the Cultural Utilisation of Space (ITACCUS). The committee focuses on a subject that is often disregarded…
Vaikeaa ja Kallista, Miksi?
Raketin lähtö kohti avaruutta, vaikka vain videolta, on hätkähdyttävä näky. Se jää mieleen. Perehtyminen asiaan tuo tullessaan huomion, että onpas tämä vaikeaa. Sen perässä tulee tyrmistys kun näkee kustannukset jotka…